Att tänka på när man ljussätter sovrummet

Att tänka på när man ljussätter sovrummet

Av Av admin

För många är sovrummet bara ett rum man spenderar tid i strax före, efter och medan man sover. På så sätt kanske man tänker sig att ljussättningen i sovrummet inte spelar så stor roll. Men det finns en hel del man kan göra med belysningen för att få ett härligare och bättre fungerande sovrum.

Det är ju väldigt vanligt att man bara sätter en helt vanlig taklampa i sovrummet och inte tänker mycket mer på belysningen. Och medan det finns riktigt snygga exemplar idag kan man även göra mer än bara detta. Det är dock viktigt att få bra allmänbelysning i sovrummet då detta mer eller mindre behövs om man vill kunna städa effektivt. I otillräcklig belysning är det lätt hänt att man missar en del smuts och damm.

Gillar man till exempel att läsa i sängen måste man ju bara se till att skaffa en lampa ovanför eller bredvid sängen. Nattduksbordslampan kanske inte är fullt lika populär som den en gång var, men det kan vara riktigt snyggt att ha en sådan.

Har man en sovrum med klassisk planlösning har man troligtvis en vägg som till stor del består av garderober. Då kan det faktiskt även vara snyggt att sätta upp ett antal spotlights strax utanför luckorna där man kan få ett bra riktat ljus som lyser upp allt där inne utan att fylla hela rummet med ljus. Väldigt tacksamt om man delar sovrum med någon och kliver upp före dem.

Man kan även vilja tänka på hur man fixar mysbelysningen i sovrummet. Ett enkelt sätt är så klart att sätta in dimmer i taklampan, men att bara förlita sig på en lampa för mysbelysning ger sällan lika bra effekt som många mindre ljuskällor. Man brukar säga att ett rum bör ha mellan 5 och 9 ljuskällor för att de ska kunna belysas på bästa möjliga vis. Beroende på storleken kan denna siffra så klart gå antingen upp eller ner.

Behovet av arbetsbelysning kan ju också finnas i sovrummet beroende på vad annars man gör där inne. Har man till exempel kombinerat kontoret med sovrummet måste man ju tänka på hur man får in en passande belysning för detta också. Samma sak om man har ett sminkbord med en spegel där inne.

Mer designmässigt är det också bra att tänka på hur armaturen passar in i stilen man har i sovrummet. Det absolut bästa ljuset kan man får från en lampa som inte riktigt passar in. Då blir det ju mer av en bedömningsfråga huruvida man ska använda den eller skaffa något annat som passar in bättre. Detta är ju något man själv måste avgöra, och så länge man själv tycker att det fortfarande fungerar ska man inte känna att man måste byta ut lampan.