Måla om sovrummet

Måla om sovrummet

Av Av admin

Ett sovrum ska vara rofyllt och inbjuda till vila och avslappning, det är där du återhämtar dig och får nya krafter. De flesta människor börjar dock sin renovering i sällskapsrummen där besökare kan se resultatet, man vill ju gärna visa upp ett snyggt hem. Vi skulle ändå säga att det viktigaste rummet är sovrummet och att renoveringen borde starta där istället.

En renovering behöver inte kosta så mycket och oftast räcker det med att måla om och köpa nya bäddtextilier för att skapa ett fräscht och vilsamt sovrum. Om inspirationen tryter så finns det en uppsjö av inspiration på nätet. Det kan dock vara bra att bestämma sig för en stil man tycker om innan man börjar leta. Gillar du det svala ljusa nordiska eller vill du ha mer färg och dras till mörka och mustiga nyanser? Oavsett stil så går det att skapa en rogivande miljö med några enkla steg.

Det bli allt vanligare att man själv målar och tapetserar om sitt hem efter rådande trender. Är man nybörjare så finns det enkla guider med steg för steg instruktioner att följa. Om man inte har tid eller lust att göra arbetet själv så kan det vara en god idé att anlita en lokal målerifirma. Det är dock viktigt att anlita en firma med lång erfarenhet och nöjda kunder. Ett tips är att titta efter omdömen från tidigare kunder. Om du till exempel söker efter ett måleri i Mölndal så hittar du Måleri i Väst AB som både har gedigen erfarenhet samt många fina omdömen från lokala kunder. Välj ut de tre målerifirmor som du tycker känns bäst och begär därefter in offert från dessa.

Att välja färg till sovrummen handlar mest om tycke och smak men det har faktiskt visat sig att ett sovrum målat i blått ger både bättre och längre sömn. Blå nyanser påverkar också psyket på ett positivt sätt genom att du blir lugnare. Om du är osäker på vilken färg och nyans du ska välja är det en god idé att besöka din lokala färghandel. Personalen är oftast välutbildad och kan hjälpa dig fram till rätt nyans. Det är dock svårt att på förhand att föreställa sig hur en hel vägg kommer att se ut genom ett litet färgprov. Du kan då köpa hem några provburkar som du målar upp direkt på väggen eller på en större skiva. Det är ett bra metod för att se hur nyanserna ser ut i större skala och i just ditt sovrum. Färger skiftar så klart beroende på mängden dagsljus och artificiell belysning i ditt sovrum. Resterna i provburkarna kan du därefter använda för att måla mindre föremål med, till exempel några ramar.

När du valt färg och målat är det viktigt att få till mysfaktorn. Ta med ett färgprov när du ska köpa nya sängkläder, då ser du snabbt om färgerna passar ihop. Välj gärna samma nyans på gardinerna som sängkläderna eller överkastet, det ger ett fint helhetsintryck. Är du duktig på att sy kan du sy gardiner, en sängkappa och prydnadskuddar av samma tyg. Till sist väljer du några få föremål som komplement, såsom ljuslyktor, tavlor och kanske en ny mjuk och skön matta. Därefter är det dags att njuta av ditt nya inbjudande och avslappnande sovrum!