Sov tryggt i sommar

Sov tryggt i sommar

Av Av admin

Att sova tryggt är något alla människor vill göra. Oro för inbrott eller andra problem kan dock vara påfrestande vilket kan göra det svårt att somna på kvällarna. Det finns dock en del saker du kan göra för att hålla tjuven stången och på så sätt få en god natts sömn.

Det du först bör göra är att se över din dörr och lås. Ett säkert lås eller en bastant dörr är det första hinder en tjuv stöter på och det är därför viktigt att det fungerar. En tjuv som stöter på patrull så tidigt i ett inbrottsförsök kommer förhoppningsvis ge upp och lämna ditt hem ostört.

Det finns också andra saker du kan göra för att försvåra för tjuven. Om du lämnar vissa lampor tända eller på annat sätt visar att folk är hemma (eller vakna) kommer tjuven förhoppningsvis leta vidare. En lampa som tänds ute i trädgården vid rörelse kan också vara en bra idé. Det går också att installera larm vid dörrar och fönster, bara faktumet att de tjuter brukar skrämma bort tjuven. Det finns också larm med utryckning men det kostar per månad och bor du långt ute på landet kan utryckningen ta sån lång tid att det är bättre att ringa polisen direkt. De smarta larmen skickar SMS till din telefon när någon bryter sig in eller försöker förstöra larmet.

Om du brukar oroa dig för ditt hem när du är bortrest finns det också saker du kan göra. Förvara till exempel inte nycklar nära ytterdörren. Om tjuven tar sig in är det dumt att underlätta för denne genom att ha allt samlat. Om du är bortrest kan det också vara en god idé att be en granne ta in din post. Det blir då inte lika uppenbart att du inte är hemma. Kanske har din granne också två bilar så hen kan ställa en på din uppfart? Det finns tidinställda adapters som du kan koppla lampor till och ställa in vilken tid de ska tändas varje dag. Du kan till och med koppla radion till det så det även kommer ljud.

Städa inte heller för mycket när du åker bort. Om du lämnar lite disk eller annat framme kanske tjuven tänker att du bara är tillfälligt borta och därför inte försöker bryta sig in.