Vikten av sömn

Vikten av sömn

Vi förstår vikten av hälsosamt leverne. Vi påverkas inte bara vi det vi stoppar i oss eller hur mycket vi rör oss. Sömn är en av de viktigaste funktionen för oss människor.

Sömnen är livsviktig. Det är kroppens sätt att fylla på energidepåerna som vi använt oss av hela dagen. Det är i djupsömnen som en kemisk substans i hjärnan utsöndras och fyller upp energinivåerna i hjärncellerna. Det är tack vare detta som vi kan minnas morgondagen och komma ihåg saker som vi lär oss. Det är också stärkande för immunförsvaret att sova ordentlig och det är så vi bryter ned dagens, eller veckans, stresshormoner.

Rekordet för att vara vaken längst utan sömn gavs till studenten Randy Garner som var vaken i elva dygn. Han övervakades under hela experimentet och fick inga droger, inte ens koffein, för att hålla sig vaken. Det är faktiskt livsfarlig att försöka vara vaken för länge. Hjärnan får slut på energi och börjar stänga av. Detta leder till hallucination och korttidsminnet hamnar ur balans. När man provade detta på djur såg man att möss kan vara vaken i 4-5 veckor men sedan dör de.